10 x palce lizać - grill, Książka kucharska

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Schab i żeberka

Poniedziałek, 27 kwietnia (09:51)

 

Doskonałe z grillowaną papryką i pomidorami.

Składniki na 6-8 osób:

- 1,5 kg grubych żeberek,
- 2 papryczki chilli,
- 2 łyżki średnioostrej musztardy,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 75 ml octu,
- 1,5 kg schabu bez kości,
- 4 ząbki czosnku,
- 75 ml oliwy z oliwek,
- sok i skórka z 1 limetki

Przygotowanie:

Żeberka umyć i osuszyć. Chili rozciąć wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Musztardę, brązowy cukier, ocet i chili dokładnie wymieszać. Żeberka natrzeć i zostawić pod przykryciem aż naciągną. Na średnim żarze grillować 12-15 minut. Schab umyć, osuszyć, pociąć na kotlety. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Oliwę z oliwek, sok i skórkę z limetki oraz czosnek wymieszać. W tej mieszance marynować mięso. Na średnim żarze grillować 12-15 minut. Podawać z grillowaną papryką i pomidorami

 

Grillowane żeberka i nadziewana cukinia

Poniedziałek, 27 kwietnia (15:18)

Z letniego menu.

Składniki dla 4 osób:

- 1 łyżka średnioostrej musztardy,
- 2 łyżki miodu,
- 4 grube żeberka wieprzowe (po ok. 130 g),
- sól,
- pieprz,
- 2 średnie cukinie,
- 150 g pomidorów,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cała cytryna,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- folia aluminiowa,

Musztardę i miód wymieszać. Żeberka umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Kłaść na rozgrzanym grillu i opiekać 20 minut od czasu do czasu obracając i kilkakrotnie smarując pastą z miodu i musztardy. Cukinię umyć i przepołowić. Obie połówki trzy razy naciąć wzdłuż i położyć na folii aluminiowej. Pomidory umyć, pokroić w plasterki i włożyć do ponacinanych cukinii. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Cytrynę umyć w ciepłej wodzie, wytrzeć do sucha a następnie zetrzeć z niej skórkę na tarce. Czosnek, skórkę z cytryny i oliwę z oliwek wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać cukinię a następnie grillować 10 minut.
Doskonale smakuje ze świeża sałatą, bagietką i różnymi dipami.

Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 1840 kJ/439 kcal

 

Żeberka Tandoori

Poniedziałek, 27 kwietnia (14:32)

Prosty przepis na żeberka z grilla.

Składniki dla 6-8 osób:

- 1,5 kg (10-12 sztuk) żeberek,
- 1 przyprawa do kurczaka Tandoori, ,
- 150 g jogurtu,
- 11/2 łyżeczki cukru,
- ca. 90 g masła ziołowego,
- 3 cienkie, duże podpłomyki (po ok. 80 g),
- folia aluminiowa

 

 

Poniedziałek, 27 kwietnia (11:22)

Doskonałe na grilla.

Składniki dla 4-6 osób:

- 1 cebula (ok. 100 g),
- 2 gałązki majeranku, 250 ml białego wytrawnego wina,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 250 ml jasnego piwa,
- 2 łyżki grubej, słodkiej musztardy,
- 1 papryczka chili,
- 200 ml jasnego sosu sojowego,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- imbir,
- 6 plastrów (po ok. 70 g) boczku,
- 6 steków z karkówki (po ok. 70 g),
- 3 piersi z kaczki (po ok. 150 g)

 

Przygotowanie:

Na marynatę do boczku: cebulę obrać i pokroić na krążki. Majeranek umyć, oberwać z łodyżek i drobno pokroić. Białe wino zmieszać majerankiem doprawić solą i pieprzem, dodać olej i pokrojoną cebulę.
Na marynatę do karkówki: rozmaryn umyć, listki oberwać. Piwo wymieszać z musztardą i rozmarynem.
Na marynatę do piersi z kaczki: umytą papryczkę chili przekroić na pół, wypestkować i pokroić w kostkę. Sos sojowy, miód, chili i imbir wymieszać i dobrze posolić. Mięso umyć i osuszyć. Piersi z kaczki przekroić wzdłuż na pół. Plastry boczku, karkówki i piersi z kaczki zalać odpowiednimi marynatami. Mięso wyjąć z marynaty krótko przed grillowaniem i osączyć. Podawać z opiekanymi kromeczkami z bagietki posmarowanymi masłem ziołowym lub czosnkowym.
Czas przygotowania 35 minut
Jedna porcja zawiera 2730 kJ/652 kcal

 

Marynowane steki z karkówki

Poniedziałek, 27 kwietnia (14:13)

Z grilla.

Składniki dla 4 osób:

- 2 gałązki bazylii,
- po 1 gałązce rozmarynu i szałwii,
- 6 łyżki oleju,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 4 steki z karkówki (po ok. 175 g),
- 250 g cukinii,
- 400 g kolb kukurydzy (z puszki),
- sól,
- pieprz,
- 1 cebula,
- 2 pomidory,
- 200 ml sosu Salsa

Przygotowanie:

umyć i posiekać. Wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Cukinię i kolbki kukurydzy pokroić na grube kawałki. Przygotowane składniki skropić marynatą. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Steki piec na rozgrzanym grillu ok. 10 minut, warzywa ok. 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Na sos: obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Z pomidorów usunąć nasiona, a miąższ drobno pokroić. Salsę połączyć z pokrojoną cebulą i pomidorami i podawać do mięsa i warzyw.

Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 2310 kJ/552 kcal

 

Szaszłyczki z ziemniaków i mielonego mięsa

Poniedziałek, 27 kwietnia (13:29)

Grillowane szaszłyki.

Składniki na 6 osób:

- 1 kg ziemniaków,
- 400 g mieszanego mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól,
- pieprz,
- 3 cebule,
- 3 kolorowe papryki,
- 1 łyżki grubej sól,
- kolorowy pieprz,
- 2 gałązki tymianku,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i gotować około 15 minut. Opłukać w zimnej wodzie, obrać ze skórki, zostawić aby ostygły. Mięso, jajko, bułkę i musztardę wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować kulki o średnicy 4-5 cm. Cebulę obrać i przekroić na pół. Papryki umyć, pokroić na kawałki. Ziemniaki przekroić na pół. Przygotowane składniki nadziewać na patyczki i piec na rozgrzanym grillu ok 10 minut. Krótko przed końcem grillowania ziemniaki posypać grubą solą, kolorowym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Szaszłyki polać oliwą z oliwek i podawać. Czas przygotowania 45 minut
Jedna porcja zawiera 1090 kJ/260 kcal

 

Szaszłyki wieprzowe

Czwartek, 30 kwietnia (09:52)

Składniki dla 4 osób:

- 6 cienkich kotletów wieprzowych (po ok. 100 g),
- sól,
- biały pieprz,
- 2 łyżki średnio ostrej musztardy,
- 2 pęczki pietruszki,
- 140 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach,
- plasterki cytryny i pietruszka do dekoracji,
- patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Początek formularza

W dziale Kuchnia chciałabyć znaleźć więcej przepisów na:

Dziękujemy. Twój głos został już zarejestrowany

Dół formularza

Mięso umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem i cienko posmarować musztardą. Pietruszkę umyć, osuszyć, listki oberwać. Kotlety obłożyć listkami pietruszki. Jeszcze raz cienko posmarować musztardą i obłożyć boczkiem. Mięso zrolować i pokroić w plastry o grubości ok 2 cm. Około 4 plastry nadziewać na jeden patyczek do szaszłyków. Na rozgrzanym grillu opiekać po 3- 4 minuty z każdej strony. Podawać udekorowane pietruszką i plastrami cytryny. Czas przygotowania 35 minut
Jedna porcja zawiera 1630 kJ/389 kcal

 

 

 

Grillowane roladki z indyka

Poniedziałek, 27 kwietnia (11:41)

Roladki z pysznym dipem.

...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • vader.opx.pl
  • Szablon by Sliffka (© Łatwo być samemu, kiedy jest to twój własny wybór, znacznie trudniej, kiedy człowiek jest do tego zmuszony.)